Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odměny při výcviku

Většina psů nesmírně stojí o dobroty a o jídlo. Malé chutné pamlsky dokáží při výcviku divy. Mohou to být malé porce běžné potravy nebo zdravé doplňky-např.kousky mrkve nebo kousek pečených jater.

Klikr

  • Výcvik s klikrem je nejnovější metodou při práci se psy. Jde o humánní a vysoce efektivní metodu pevně spojenou s operantním podmiňováním, která slouží k formování psího chování.

  • Výcvik s klikrem je pozitivní postup spojený s odměňováním, při němž jsou důležité důslednost a opakování. Pes se učí reagovat na pozitivní důsledky svého jednání a vyhýbat se negativním.

  • Klikr je pomůcka podobná hračce, která při stisknutí vydává krátké, jasné a snadno rozlišitelné cvaknutí. Klikr stiskneme ve chvíli, kdy se pes zachová žádoucím způsobem (raději ještě během správného počínání, nikoli až po něm). Stisknutí klikru provází současně odměna, např.pamlsek. Pes si spojí zvuk klikru s žádoucím chováním a následnou odměnou.

  • Teorie učení kombinuje negativní upevňování (trest) a pozitivní upevňování (odměnu). Spolu s tím, jak se pes snaží pokračovat v chování, které je odměňováno, počínání, za něž je trestán, pomalu ustává.

k2227.jpg187_303.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výcvik s vábničkou

  • Je to výcviková metoda, při níž se používají předměty, které jsou pro psy přitažlivé (hračky, pamlsky,..atd.) a s jejichž pomocí se psi učí poslouchat povely (např. sedni, lehni, k noze,..atp.). Vábnička se pak postupně během výcviku přestává používat.

  • Cvičitel vysloví povel, načež pohne vábničkou tak, aby psa nasměroval k jeho provedení. Pokud zavelí např. SEDNI, přejede vábničkou psovi nad hlavou. Když pak pes zvedne hlavu a spatří vábničku, automaticky sníží zadní část těla a sedne si. Cvičitel ho poté odmění.

  • Je to vynikající motivační přístup. Často bývá úspěšný i v případě, kdy jiné postupy selhávají-např. u štěňat, citlivých či plachých psů nebo agresivních a obtížně vychovatelných zvířat.